A gyakorló kör

A versenyre való megfelelő felkészültségi állapot alapvető feltétele a pálya, a green, a körülmények alapos ismerete. Egyrészt, a játékost nem éri majd meglepetés a verseny kezdőnapján, másrészt, a gyakorló kör alkalmával olyan plusz háttér információkra, hasznos adatokra tehet szert a golfozó, amik nagyban segíthetik munkáját a későbbi éles szituációkban.

 

A versenyre való megfelelő felkészültségi állapot alapvető feltétele a pálya, a green, a körülmények alapos ismerete. Egyrészt, a játékost nem éri majd meglepetés a verseny kezdőnapján, másrészt, a gyakorló kör alkalmával olyan plusz háttér információkra, hasznos adatokra tehet szert a golfozó, amik nagyban segíthetik munkáját a későbbi éles szituációkban.

 

Képes a legtöbbet kihozni a gyakorló körből? Ez a kérdés alapvető fontosságú. Néhány esetben, a golfozónak nincsen lehetősége gyakorló körre, mielőtt megkezdődhetne a verseny. Ebben az esetben, a létező összes információt be kell gyűjteni, amely a golfpályával kapcsolatos, tűnjön az akár egy parányi információnak is. Be kell szerezni a térképet, adatokat a greenről, és minden efféle plusz tudást meg kell kaparintani. A 21. században, az internet segítségével ezek a fontos háttéranyagok könnyen elérhetők és letölthetők, kinyomtathatók.

 

 

Nagy általánosságban azonban azt mondhatjuk, hogy a tornák előtt az esemény szervezői engedélyeznek gyakorló kört a golfozók számára. Szóval, feltételezzük, hogy egy nappal a verseny kezdete előtt lehetőségünk van bejárni a pályát, ismerkedni az adott körülményekkel, ami rendkívül hasznos. Megvan tehát ez az adottság, amellyel élnie kell a játékosnak, és a lehető legtöbbet kell kihozni ebből a lehetőségből.

 

 

Nagyon hasznos lehet, ha a golfozó imitálni tudja a későbbi versenyszituáció körülményeit és kondícióit. Az időbeli tényezőt figyelembe véve egészen odáig is elmehetünk, hogy a másnapi verseny tee off időpontjában kezdi meg a gyakorló kört a játékos, hozzá szoktatva magát a pontos időbeli kezdéshez, és mindenhez, ami ezzel jár. A verseny feltételeinek felderítésekor szintén hasznos lehet, ha a játékos tüzetesen megvizsgálja a másnapi időjárás előrejelzést, különös figyelmet szentelve a versenynapi szélviszonyokra (irány, erősség). A játékosnak igyekeznie kell memorizálni a széllel kapcsolatos adatokat: mely szakaszoknál milyen széljárás várható, honnan érkezhet esetleg egy erősebb hullám, stb. A gyakorló kör alatt, a golfozónak az esetleges másnapi szeles körülményeket is imitálnia kell, és ki kell tapasztalnia, hogy mely irányból lehet a legjobban megütni a labdát, ha az adott időjárási feltételek lesznek várhatók. Érdemes felírni és számításba venni minden olyan objektumot, amely képes a szél irányán érdemben változtatni (épület, fa).

 

Rendkívül hatékony módszer lehet, ha a gyakorló kör alatt a golfozó ugyanolyan minőségű mentális rutinnal végzi el a mozdulatokat, ahogyan azt éles szituációban tenné. Ez nem egy olyan alkalom, amelyet a vakmerő és merész elképzelések fizikai megvalósítására lehet felhasználni. Valóban érdemes a bemelegítő kör alatt egy igazi versenyhelyzetet kreálni, mivel ez nagymértékben segíti a golfozó elméjét és fizikumát olyan állapotba hozni, amely a másnapi verseny szituációban előnyt jelent. A játékost így nagy valószínűséggel nem éri majd meglepetés, amely valóban stabilabb játékot eredményezhet.

Mindazonáltal, nem szabad véresen komolyan venni a gyakorló kört, és nem célszerű minden helyzetben a pontokat figyelni. Ez a kör egy segítség, amelynek keretében a játékos jóval a verseny megkezdése előtt belehelyezheti magát abba a miliőbe, amelybe másnap már egy valódi versenyzői attitűddel kell hozzáállni. Sok golfozó elbízza magát a gyakorló körben elért eredményei okán, így irreális elvárásokat támasztanak önmagukkal szemben, amely a verseny során akár 180 fokos fordulatot is vehet, ha a játékos nincsen tudatában képességeinek. Minden eshetőségre, hirtelen jött változásra időben fel kell készülnie a golfozónak, és agyban meg kell lennie a megfelelő forgatókönyveknek.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés