Rutin kérdések

A neves mental coach, Dr. Karl Morris véleménye szerint a golf egy rendkívüli tulajdonságokkal rendelkező sport, ahol a gyakorlás fázisának óriási szerepe van. Az edzések során a rutin kialakítására kell hangsúlyt fektetni, amely jártasság kialakítása nem is olyan egyszerű dolog. Az idegesség kiküszöbölése érdekében pedig a helyes lélegzeten át vezet az út.

 

A neves mental coach, Dr. Karl Morris véleménye szerint a golf egy rendkívüli tulajdonságokkal rendelkező sport, ahol a gyakorlás fázisának óriási szerepe van. Az edzések során a rutin kialakítására kell hangsúlyt fektetni, amely jártasság kialakítása nem is olyan egyszerű dolog. Az idegesség kiküszöbölése érdekében pedig a helyes lélegzeten át vezet az út.

 

Miben rejlik a golf egyedisége?

 

A golf egy nagyon egyedülálló és különleges sport, mivel egy olyan játékról beszélünk, ahol az a cél, hogy a lehető legkevesebb pontot érje el a játékos. A legtöbb sport esetében, legyen az futball, krikett, vagy bármi más, a cél az, hogy minél több pontot szerezzen a csapat. Fontos, hogy a gyakorlásnak két jól elkülöníthető szegmensét teremtsük meg. Az elsőnél valóban sokat kell dolgozni a technikai oldalon: ki kell fejleszteni a saját módszereinket többek között. És a játékunkat szimulálni kell, amit következetességgel lehet elérni. Következetesnek kell lennünk minden ütésünknél. Fontos, hogy mindig írjuk fel magunknak az ütések eredményét, mivel ebből lehet a megfelelő következtetéseket levonni. Az eredményt írását gyakorlás közben is ajánlatos megtenni (mivel ezzel szimulálhatjuk a játékunkat), és ez tudja megteremteni a versenyzői attitűdöt a golfozónál. Ezzel lehet az éles helyzeteket a gyakorlási időszakban is életre hívni.

 

Mennyire fontos, hogy rendelkezzünk a megfelelő rutinnal?

Igen, minden golfos kifejezés arról szól, hogy meg legyen a rutinod. Sokan vannak, akik azt gondolják, hogy már rendelkeznek egy bizonyos rutinnal, de hamar rádöbbenek, hogy ez még sincsen így. A rutin azonban alapvető jelentőséggel bír a mentális játék területén, mint például a golfütő tartása a fizikai játéknál. Ahhoz, hogy fejleszteni tudjuk a rutinunkat, rendelkezni kell egy olyan önálló többlettel, amelyre erős nyomás alatt is támaszkodni tudunk, amely magabiztosságot ad a rizikós helyzetekben is. Az elmének előre meghatározott komoly lépéseket kell tudni előhívnia, amelyeket tudatosan követni tud a játékos. Harrington mondta egyszer, hogy „nem tudom minden nap ugyanúgy elütni a labdát, és nincsen meg minden nap ugyanaz a rutinom sem”. Szóval, úgy gondolom, hogy a gyakorlásnak nagyon nagy szerepe van abban, hogy megfelelően tudjuk szimulálni a játékunkat. Az egyik legfontosabb kérdés, amit az olvasók feltehetnek maguknak, hogy valóban javulni tud-e a teljesítményem a gyakorlás által?

 

Milyen kérdéskörrel foglalkoztál az elmúlt időszakban?

Azt igyekeztem a boncasztalra tenni, hogy mi is az idegesség? Az idegesség a testedben egy érzés, amely eluralkodik rajtad. Amikor gyerek voltál, és először álltál oda a tee-hez, akkor azt mondták neked, hogy valójában nem az első tee alkalomtól való félelem az, amit érzel, hanem egyfajta energia, és hirtelen azon kapja magát az ember, hogy már vágyik az ilyen érzésekre. Hasonló eset játszódik le Tiger Woods-nál is, de ő megtanulta ezeket az érzéseket nem rosszként felfogni, ami óriási előnyt jelentett. Szóval, magának az idegesség terminusának a jelentését kell újraértelmezni, és helyette az energia kifejezést előtérbe helyezni. És ezzel együtt, amikor az ember megtanulja egy kicsit kontrollálni ezeket az érzéseket, akkor a leghatékonyabb út a lélegzés lesz. Eléggé lehetetlen azt elérni, hogy az ember egyszerre kerüljön az idegesség állapotába és lélegezzen helyesen. Ahhoz, hogy ideges legyél, valami jövőbeli eseményre kell gondolnod, de amikor a figyelmedet a légzésedre összpontosítod, akkor a tested reagál erre, de mentálisan ott tudsz maradni az adott pillanatban. Igazából, a légzésre kell tehát fókuszálni, amit valójában csak nagyon kevesen gyakorolnak úgy igazán.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés