A jövő multifunkcionális edzője

A számos világsztár golfozót is edző Dr. Karl Morris (mental coach) nem hisz az elme kizárólagos működésében, és úgy véli, hogy minden ütésnél van egy bizonyos határ, ahol az agyi/mentális tevékenységnek vége van, és csakis a technika számít. A neves trénerrel készült interjú első részét az alábbiakban olvashatják, kizárólag a Hungarian Golf portálon.

A számos világsztár golfozót is edző Dr. Karl Morris (mental coach) nem hisz az elme kizárólagos működésében, és úgy véli, hogy minden ütésnél van egy bizonyos határ, ahol az agyi/mentális tevékenységnek vége van, és csakis a technika számít. A neves trénerrel készült interjú első részét az alábbiakban olvashatják, kizárólag a Hungarian Golf portálon.

 

Dolgoztál már együtt Lee Westeood-dal, Paul McGinley-vel, Darren Clarke-kal, Graeme McDowell-lal. A legjobb európai játékosokkal. Milyen tippeket tudnál adni az olvasóinknak? 

A legfontosabb dolog, amire az évek alatt rájöttem az volt, hogy az egyén maga szent. Ami például működik Darren Clarke-nál, az nem biztos, hogy ugyanúgy fog működni Paul McGinley-nél. Szóval, inkább arról van szó, hogy megtaláld a saját stílusodat, a saját egyéni játékodat. És az egyik legkiemelkedőbb dolog, amin az elmúlt években dolgoztam az, hogy a golfban leginkább két dolgot akarsz az irányításod alatt tartani. Egyrészt kontrollálni akarod a golflabdát, másrészt kontrollálni akarod saját magadat. Szóval, természetesen dolgozni kell a technikai oldalon: ki kell fejleszteni a helyes swing módot, stb., a másik pedig, hogy megtaláld azokat a pontokat, ahol saját magadat tudod irányítani.

 

 

Mióta dolgozol ebben a szakmában?

Játékosként kezdtem a golfot, de sokkal jobban megfogott a pszichológia része, így már közel 10 éve foglalkozom a mentális „problémákkal”. Véleményem szerint, a jövő golfedzője nem csak a technikai dolgokat tudja majd megtanítani, de a mentális, elmebeli hatékonyságot is növelni tudja majd egy versenyző esetében. Azt hiszem, ezt a kettőt össze lehet majd gyúrni a jövőben. Az egyik legnagyobb probléma manapság az, hogy van egy technikai edző, és külön egy mentális tréner. Eddig nem sikerült összetenni a kettőt, de nagyon bízom benne, hogy a jövőben mindezt sikerül majd végrehajtani. A jövő edzőjének egyesítenie kell a két elemet, és akkor tud a leghatékonyabb lenni.

 

Mi a véleményed a technika és mentális játék sokat emlegetett százalékos arányáról?

Nem szeretem az olyan kifejezéseket, hogy a golf 80-90 százalék mentális játék. Ez nem így van. Ugyanis, ha a golf jól megy, akkor az nem egy mentális játék. A golf egy fizikai játék, egy fizikai ütő, egy fizikai labda, és egy fizikai test. Amikor a legjobban játszol, akkor leredukálod a gondolataidat, és igyekszel kiüríteni az elmédet. Azt hiszem ez az egyetlen sport a világon, ahol túlságosan is fuldoklunk a rengeteg információban, ami elviszi a figyelmet másfelé. Véleményem szerint, akkor a leghatékonyabb a játéka valakinek, ha egy ütésnél képes minden energiáját egyetlen pontra, egyetlen helyre fókuszálnia, ahelyett, hogy azon gondolkodna, hogy a labda ne menjen balra, ne menjen jobbra, lassabban szálljon, stb. Egyetlen pontra kell összpontosítani.

 

 

A tanítványaimnak mindig azt mondom, hogy egy ütésnél gondoljanak arra, hogy a labda mögötti teret kettévágja egy vonal, amelynek a labdától távoli része a „gondolkodó zóna” (thinking zone), a másik pedig a „Nike zóna” (Nike zone), mivel ott már csak „csinálod” a játékot (Just do it). A gondolkodó zónában használod a bal agyféltekédet: méréseket végzel, elképzeled az ütést, majd átléped a vonalat, és onnantól kezdve már csak a technika számít.


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés