Kuba megbocsát a golfnak

Amikor Fidel Castro hatalomra jutott Kubában, egyik első dolga az volt, hogy száműzte a szigetről a golfot. Most, ötven évvel később előzetes engedélyt adott arra, hogy a szigetországban megépülhessen négy elegáns golfpálya.

Amikor Fidel Castro hatalomra jutott Kubában, egyik első dolga az volt, hogy száműzte a szigetről a golfot. Most, ötven évvel később előzetes engedélyt adott arra, hogy a szigetországban megépülhessen négy elegáns golfpálya.

Az első négy pálya több mint 1,5 milliárd dolláros beruházást igényel, a kormánynak a haszon mintegy fele jutna. A fejlesztési tervekben külföldiek által megvásárolható rezidenciák is szerepelnek, ami nagy bevételi esélyt jelent a kormány számára, amely a társadalmi egyenlőséget hajszolva korábban szinte teljesen betiltotta a magántulajdont.

Castrót és harcostársát, Che Guevarát - aki fiatal korában, még Argentínában labdaszedőként is dolgozott - évtizedekkel ezelőtt lefényképezték golfozás közben: ezt egyesek úgy próbáltak magyarázni, hogy vagy magát a sportot akarták kigúnyolni, vagy az akkori golfrajongó amerikai elnököt, Dwight D. Eisenhowert - vagy mindkettőt. A Kubával szoros kapcsolatban álló Hugo Chávez venezuelai elnök az utóbbi években maga is ismételten kirohant a sportág ellen: "mi szükség van a nyomornegyedek és a lakáshiány közepette arra, hogy az értékes földterületeken burzsoá és kispolgári csoportok golfozzanak?"

Mostanában azonban Kuba gazdaságának romló helyzete és a golfozás növekvő népszerűsége felpuhította a kormány nézeteit - mondják a beruházók. Manuel Marrero kubai idegenforgalmi miniszter egy európai konferencián megerősítette, hogy a kormány támogatja a vegyesvállalatokat, amelyek a közeljövőben 16 golfpályát kívánnak megépíteni.

Az utóbbi három évben Kuba egyetlen, állami tulajdonban lévő 18 lyukú golfpályáján, Playa Varaderóban már versenyt is rendeztek. A rendezők azzal érveltek, hogy a golf már régóta nem csak a gazdagok sportja...

 

A napfényes part és a salsa már nem elég

Graham Cooke kanadai golfpályaépítő 410 millió dolláros pályát tervez Playa Guardalavacában, a sziget északi partján, mintegy 800 kilométerre Havannától. A kanadai First Nations cég beruházói konzorciuma biztosította a tervezőt arról, hogy a kubai hatóságok szemében az építkezés elsőbbséget élvez a külföldi beruházások sorában. A Standing Feather International cég pedig bejelentette, hogy áprilisban szándéknyilatkozatot írt alá a kubai kormánnyal, és szeptemberben elsőként kezdi meg az építkezést.

 

A londoni központú Esencia Group a kubai torna egyik szponzora - ez a csoport 300 millió dollárt kíván befektetni egy varaderói golfklub megteremtésébe. Andrew Macdonald, a cég ügyvezetője azt mondta a The New York Timesnak, hogy a golf kubai bevezetése alapvető hozzájárulás egy változatosabb turisztikai szektor megteremtéséhez.

Ezek a beruházások elsősorban a kanadai, európai és az ázsiai turistákat célozzák meg. Az amerikaiak számára a hidegháborús időkből fennmaradt kereskedelmi embargó értelmében tilos Kubába tőkét bevinni, ha erre nem kapnak engedélyt magától az amerikai pénzügyminisztériumtól.

"Kuba ráébredt, hogy a megszokott +napfényes part és salsa+ recept nem elegendő, arra volt szüksége, hogy a turisztikai ipar több féle arcot mutathasson, és úgy gondolta, hogy a golf kitűnő lehetőséget nyújt erre" - közölte Chris Nicholas, a Standing Feather ügyvezetője.

A beruházók szemében fontos volt, hogy szállást is tudjanak biztosítani az új sportközpontokban, vonzóbbá téve őket, egyszersmind növelve a profitot.



Saját bevásárlóközpont, amerikai árukkal

Mindazonáltal John Kavulich, az amerikai-kubai kereskedelmi és gazdasági tanács rangidős tanácsadója emlékeztetett arra, hogy Kuba a múltban már nem egyszer visszahőkölt a szabad vállalkozás irányába mutató nagyobb lépésektől. "Vajon megengedi-e Havanna saját állampolgárainak, hogy belépjenek ezekbe a klubokba, és játsszanak azokban? Hogy fog ez működni? A kubai kormány szemében mély veremnek tűnhet az a lehetőség, hogy valaki egy ilyen klubban dolgozhat, vagy akár meg is gazdagodhat a golf révén" - fejtette ki a tanácsadó.

Andrew MacDonald szerint azonban a kubai kormány már megállapodott több, a középosztálybeli külföldi turisták körében népszerű, Havanna környéki tengerparti üdülőhellyel pályák létesítéséről. "Ez nem politikai kérdés a szemükben. A turizmus számít, az országba látogató emberek számítanak" - hangsúlyozta az ügyvezető.

Amennyiben ezek a projektek a tervek szerint valósulnak meg, a turisták nemcsak a legkorszerűbb golfpályákat és azt a lehetőséget élvezhetik majd Kubában, hogy ott ingatlant vehetnek, hanem lesznek bevásárló plázák, fürdők és más luxuslétesítmények is. A Standing Feather, az Estancias de Golf Loma Linda nevű golfközpont beruházója 1200 villát, bungalót és lakást ígér a tenger és a hegyek által körülvett mintegy 200 hektáros területen.

A villarezidenciák átlagára 600 ezer dollár lehet, a 170 szobás szállodakomplexumban 200 dollárba kerülhet egy éjszaka egy kétágyas szobában - mindez egy olyan országban, ahol a havi átlagbér 20 dollárnak felel meg.

Standing Feather szóvivője hozzáfűzte, hogy vevőkörének kényelme és a közösségi szellem megteremtése érdekében a komplexumnak saját bevásárlóközpontja lesz, amely enyhített vámeljárás keretében amerikai árukat forgalmaz majd. Graham Cooke tervező szerint a golfparadicsom Holguin tartományban épül fel, abban a térségben, ahonnan Castro is származik.

mti - deluxe.hu


banner ugynoksegi v2 260px

Keresés